Ammattiopisto kannustaa yrittäjyyteen

Kuopiossa Apajassa järjestettiin torstaina Pohjois-Savon Uskalla Yrittää semifinaalit – tapahtuma, jossa esiteltiin opiskelijoiden NY-yritystoimintaa messujen muodossa, kisattiin NY Vuosi yrittäjänä –ohjelman finaalipaikoista sekä järjestettiin yrittäjyyttä pohdiskelevia paneelikeskusteluita. Mukana tapahtumassa olivat toisen asteen koulutus sekä korkea-asteen koulutus. Korkea-aste oli mukana ohjelmallaan NY Start Up. Mitä nuorten yrittäjyydestä oltiin tapahtumassa mieltä?

Opintojen aikana mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä

Savon ammattiopiston opettaja Risto Räsänen totesi tapahtumassa, että oppilaitoksilla on merkittävä rooli yhdessä vanhempien ja muiden yhteiskuntatoimijoiden kanssa kasvattaa uutta yrityssukupolvea. – Pyrimme omalla toiminnallamme pienentämään opiskelijoiden kynnystä kokeilla yrittäjyyttä. Oppilaitoksemme Nuori Yrittäjyys – harjoitusyritystoiminnan avulla voi yritystoimintaa opetella ja kokeilla hyvin turvallisesti jo opintojen aikana. Räsänen totesi NY-toiminnan motivoivan opiskelijoita, sillä toimintaa pyöritetään oikealla rahalla ja opiskelijoilla on takanaan oppilaitoksen tuki ja turva. – Opettajan rooli mukautuu toiminnassa ohjauksellisuuteen. Opiskelijoiden opiskelumotivaatio on kokemustemme mukaan kasvanut NY-toiminnan mukana.

Virpi Utriainen Nuori yrittäjyys ry:stä totesi nuorten yrittäjyyden muuttuneen. – Tänä päivänä NY-yritysten liikeideat tulevat lähelle omaa yhteiskuntaamme. Nuoret ovat kiinnostuneita, miten voimme vaikuttaa yritystoiminnan avulla yhteiskuntaan myönteisellä tavalla. Halutaan tuottaa merkityksellisiä palveluita ja tuotteita.

Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve totesi yrittäjyysasenteen olevan arvostettu ominaisuus. – Oppiminen on elinikäinen kokonaisuus, jossa yrittäjäasenteen rakentuminen lähtee liikkeelle jo alaluokilta. Tarvitsemme yrittäjyyttä tukevaa ilmapiiriä kaikkialla.

Opiskelijat tyytyväisiä

Yksi tapahtuman NY-yrityksistä on Niina Vuoren Vuorihieronta NY. Vuori opiskelee Savon ammattiopistossa hierojan ammattitutkintoa tarkoituksenaan valmistua toukokuussa. Tapahtuman yhteydessä Vuorihieronta NY äänestettiin yleisön suosikiksi. – Olen kokenut oppilaitoksen NY-toiminnan positiiviseksi. Saan itsekseni yrittää ja huomata, mitä voi tehdä paremmin. On mahdollisuus oppia asioita yrittämisestä jo opintojen aikana.  Olen voinut rakentaa asiakaskuntaani ja kerätä hiukan tunnettavuutta. NY-toiminta on ollut helppo ja nopea tapa tutustua yritystoimintaan. Mielestäni NY-toiminnasta on hyötyä kaikille. Oppilaitos on ollut taustalla tukenani ja olen saanut apua tarvittaessa.

Vuorihieronta NY oli yleisön suosikki

Parhaat pääsevät valtakunnalliseen finaaliin

Uskalla yrittää – tapahtuman kilpailussa valittiin osallistujia kevään Helsingin Uskalla Yrittää – finaaliin. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen NY-yritysten joukosta finaaliin pääsivät Aten Apu NY ja Savon Autofixi NY. Tuomaristo kuvasi Savon Autofixi NY – yrityksen palveluita selkeiksi toteamalla, että yrityksen tarjoamat palvelut osoittavat, että myös perinteisemmillä aloilla voidaan luoda onnistunutta liiketoimintaa nopeasti. ”Yritys on kehittänyt toimintaansa ja sen yrittäjät ovat oppimishaluisia. Heiltä löytyy yrittäjämäistä asennetta ja yrittäjät ovat päässeet toteuttamaan monipuolisesti toimintaansa käytännössä. Lisäksi yrityksellä on selkeitä suunnitelmia tulevia toimintoja varten”, perusteluissa todettiin.

Aten Apu NY yrityksen ansioita tuomaristo kuvasi seuraavasti: ”Yrittäjällä on huikeaa yrittäjämäistä asennetta. Yrityksen toimintaa on kehitetty aktiivisesti ja se on osoitettu kannattavaksi. Yrittäjällä nähdään kykyä tunnistaa asiakkaiden ongelmia ja luoda ratkaisuja niihin jatkuvalla kehittymishalulla. Yritys on saanut haltuunsa myös alueellisesti vaikuttavaa toimintaa.” Aten Apu NY:n taustalla vaikuttaa Atte Hartikainen, Savon ammattiopiston logistiikka-alan perustutkinnon opiskelija. – NY-yritykseni on yritys, joka tuottaa palveluita mm. lumitöihin, ruohonleikkaukseen, kuljetukseen, kaupassa-asiointiin ja renkaidenvaihtoon. NY-toiminnan kokemukseni ovat todella positiivisia. Opinnoista on ollut hyötyä ja mm. asiakaspalvelutaitoja on hiottu.  Hartikainen sanoo yritystoiminnan kiinnostavan kaiken kaikkiaan. –Yritystoiminnallani on näin alkuun tarkoitus tienata rahaa omaa autoa varten.

Aten Apu NY valittiin valtakunnalliseen finaaliin Helsinkiin

Uskalla Yrittää – semifinaalin tulokset

Paras myyjä (korkea-aste)
Alexandra / Lupa Hyvinvoida NY
Eloisa, helposti lähestyttävä, otti asiakkaat hyvin haltuun ja kertoi innostuneesti yrityksestä. Myyjä seisoo täysin tuotteidensa ja yrityksen takana.

Paras tuote/palvelu (korkea-aste)
3HUE
Yritys toteuttaa uutta ja innovatiivista toimintaa ja on kehittänyt palveluaan. Palvelua on helppo ostaa ja sillä on selkeästi kysyntää markkinoilla. Asiakaskontakteja on saatu ja palvelua on pilotoitu sekä saatu palautetta asiakkailta. Palvelu on monistettavissa.

Paras NY-yritys (korkea-aste)
Lupa Hyvinvoida NY
Yrityksellä on hyvin mietitty kokonaisuus ja tarve oli hyvin perusteltu. Yrityksen arvot ovat kohdallaan ja he antavat osan tuotoistaan hyväntekeväisyyteen. Yrityksen tiimi on aktiivinen ja yrittäjillä on yrittäjämäinen asenne. Toiminta olisi skaalattavissa globaaliksi brändiksi halutessa, joten yrityksellä nähdään hyviä mahdollisuuksia jatkon osalta.

Paras myyjä (toinen aste)
Anniina Pelho / Anniina Pelho NY
Intohimoinen myyjä, joka tuntee tuotteensa todella hyvin ja seisoi niiden takana. Yrittäjästä välittyi asiantunteva asenne ja hän osasi ottaa asiakkaan tarpeet huomioon hyvin.

Paras tuote/palvelu (toinen aste)
Aten Apu NY
Aina kun yrittäjä näkee asiakkaan ongelman, hän ottaa rohkeasti tilaisuuksista kiinni. Yrityksellä löytyy selkeästi asennetta kehittää toimintaansa ja vallata uusia alueita. Yrityksen tarjoamat palvelut ovat moniulotteisia ja pyrkii toimimaan yhteisöllisenä ongelmanratkaisijana.

Paras NY-yritys (toinen aste)
Savon Autofixi NY
Yrityksellä on selkeät palvelut ja se osoittaa, että myös perinteisemmillä aloilla voi luoda nopeasti onnistunutta liiketoimintaa. Yritys on kehittänyt toimintaansa ja sen yrittäjät ovat oppimishaluisia. Heiltä löytyy yrittäjämäistä asennetta ja yrittäjät ovat päässeet toteuttamaan monipuolisesti toimintaansa käytännössä. Lisäksi yrityksellä on selkeitä suunnitelmia tulevia toimintoja varten.

Paras NY-yritys 2 (toinen aste)
Aten Apu NY
Yrittäjällä on huikeaa yrittäjämäistä asennetta. Yrityksen toimintaa on kehitetty aktiivisesti ja se on osoitettu kannattavaksi. Yrittäjällä nähdään kykyä tunnistaa asiakkaiden ongelmia ja luoda ratkaisuja niihin jatkuvalla kehittymishalulla. Yritys on saanut haltuunsa myös alueellisesti vakuuttavaa toimintaa.

Koulutus tekee hyvää läpi elämän