Suomen paras levyseppä-hitsaaja tavoittelee maailmanmestaruutta

Savon ammatti- ja aikuisopistossa opiskeleva Juho Nissinen osallistuu lokakuussa kansainväliseen World Skills ammattitaidon mm-kilpailuun Abu Dhabissa lajinaan teräsrakennetyöt.

Teräsrakentajan tehtäviin kuuluu valmistaa ja asentaa teräspalkeista ja -levyistä valmistettuja rakenteita, joita voi olla esimerkiksi pienet kaiteet aina massiivisiin siltojen rakenteisiin. Työssä tarvitaan liitosmenetelmien hallintaa ja materiaalituntemusta sekä huolellisuutta, vastuullisuutta ja yhteistyötaitoja.

Ammatinvalinnan leppävirtalainen Juho Nissinen teki yläkoulun jälkeen autoalan ja metallialan välillä. Juuri ennen valmistumista Juho voitti nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuden Taitaja-kilpailusta. Voisi siis sanoa, että Juho valmistui Suomen parhaana levyseppä-hitsaajana. Tällä hetkellä Juho suorittaa Savon ammatti- ja aikuisopistossa levy- ja hitsausalan ammattitutkintoa. Juhosta työssä on mukavaa varsinkin se, että kädenjäljen näkee heti. Tekemisessä kehittyy koko ajan, ja työnjäljen jatkuva parantuminen pitää motivoituneena.

Mm-kilpailuun osallistujat seulotaan karsintakilpailussa. Karsintakilpailun menestys varmisti Juhon reitin Worls Skills -kilpailuun. Taitaja2016-kilpailun voitto ja viides sija nuorten hitsauskilpailussa Konepaja-messuilla innosti hakemaan mukaan World Skills kilpailuun.

– Tässä vaiheessa jännittää vähän, mutta hyvällä tavalla. Abu Dhabin kilpailussa teräsrakennetyöt ovat todella monimuotoisia, Juho kertoo.

Juhon valmennuksesta vastaavat World Skills lajipäällikkö Jukka Saastamoinen ja World Skills ekspertti Tatu Hirvonen, molemmat toimivat metallialan opettajina Savon ammatti- ja aikuisopistossa.

– Juho on todella rauhallinen, vahvuuksina hyvä hitsaustaito, ongelmanratkaisukyky, palvelualttius ja Juho on kova harjoittelemaan. Motivaatio ja tavoite ovat kohdallaan, eli korkealla. Voittoa Juho on lähdössä tavoittelemaan valmentajat kertovat. Ja samalla muistuttavat kuitenkin, että oma paras riittää.

– Hitsaus on ehdottomasti vahvuuteni ja hyvät valmentajat minulla on, he pitävät tavoitteet korkealla ja neuvovat hyvin, tietotaitoa löytyy, kertoo Juho.

Tatu Hirvosella on useamman vuoden kokemus ammattitaitokilpailjoiden valmennuksesta. Jukka Saastamoisen ammattitaitokilpailujen lajipäällikön ura puolestaan on vasta alkanut. Kilpailutoiminnassa opiskelijoiden esille tuomat haasteet motivoivat kyseiseen tehtävään, vaikkakin toiminta teettää paljon lisätöitä kaiken muun työn ohessa. Motivoituneiden ja kiinnostuneiden opiskelijoiden ohjaaminen auttaa jaksamaan arkityössä ja toisaalta pakottaa etsimään uusinta tietoa teräsrakentamisesta, sekä sitä kautta hallitsemaan myös uusia nykyteknologian mukaisia koneita, laitteita ja menetelmiä.

Alkuperäinen kirjoitus.